Skip to content

Vad tycker du om städning?

  Oavsett hur fint och trevligt inrett ett hem är behöver det också underhållas och tas hand om i vardagen.

  Att städa sitt hem är något som många upplever är jobbigt och tråkigt (medan andra gör det naturligt med energi och glädje).

  Vad kan du göra om du tillhör kategorin som inte gillar att städa – men ändå vill ha det fint hemma och trivas i vardagen?

  Har du en livssituation och ekonomi som möjliggör att du anlitar städhjälp kan det förstås vara en smart och smidig lösning. Genom att välja ett städföretag med bra villkor för de anställda och genom att visa tacksamhet för dem som städar så gör du också en kärleksfull handling för ditt hem.

  Om städhjälp inte känns rätt eller möjligt för dig så finns andra alternativ. Ett är att ändra din inställning till städning. Vad skulle hända om du ser på städningen som ett sätt att tacka ditt hem för allt det ger dig i ditt liv?

  Bäddar sängen med ett inre tack för att du har en varm, trygg, mjuk plats att sova. Städar köket med en tanke av tacksamhet för att du har en plats att laga mat, umgås och förvara alla godsaker du handlat och som väntar på att tillagas.

  Kanske fungerar det inte för dig att byta inställning. Kanske tar känslorna av motstånd och tråkighet över även om du försöker fokusera på det du är tacksam för.

  Ett annat alternativ är då att testa att öka din acceptans för det jobbiga. Kan du vara okej med känslan av motvilja och välja att städa ändå, eftersom du värderar känslan av ett vackert och rent hem?

  Kanske är ditt motstånd mot städningen en 7:a på en skala mellan 0-10. Om din villighet att möta motståndet är 5 på samma skala kommer ingen städning bli gjord, eller bara när det blir absolut nödvändigt. Kan du medvetet öka din villighet att uppleva motståndet till t.ex. en 8:a kommer det plötsligt vara möjligt för dig att ta fram dammsugaren och städtrasorna, trots att det känns jobbigt.

  När du agerar utifrån dina värderingar blir du belönad inte bara med ett rent hem utan också med en känsla av inre tillfredsställelse för att du lever livet så som du verkligen vill.

  P.S. Självklart är det okej att ha det ostädat hemma också, ibland är det helt andra saker som behöver få vara i fokus!