Skip to content

Tips för lugn och ordning i vardagen

  Även om du vid ett tillfälle har perfekt ordning och harmoni i hemmet så är det stor sannolikhet att det inom kort kommer bli stökigt igen.

  Våra hem är inte museum eller utställningsobjekt i glasmontrar gjorda för att betrakta på avstånd. Våra hem lever och vi lever i dem! Det är en ständig rörelse av av liv, aktivitet och flöde. Människor och saker som förflyttas in, ut och runt i hemmet. Växter som vissnar och nya knoppar som slår ut. Årstider som skiftar och behov som förändras.

  Det här är förstås precis som det ska vara, hemmet ska vara en plats för liv och ständig förändring. För att ändå behålla känslan av ordning och harmoni behövs smarta och genomtänkta system anpassade till hur hemmet används i vardagen.

  Vad passerar in och ut ur ditt hem en vanlig dag? Vad blir lätt liggande på fel plats för länge? Vad gör det smidigt och lätt för dig att hålla ordning naturligt, på ett sätt som ger mer energi än det tar?

  Ett enkelt tips som vi använder hemma är fack för inkommande post. Vi har ett postfack för varje person och ett för oss tillsammans. När någon hämtar in posten blir det enkelt att direkt sortera upp den i de olika facken istället för att den blir liggande i en hög på hallbordet.

  Är det något extra viktigt eller brådskande brev som kommit kan vi sortera ut just det och lägga väl synligt på ett bord som en påminnelse om att det behöver hanteras. I annat fall kan vi lugnt lämna posten i facken tills vi har tid och energi att gå igenom den.

  Vad hjälper dig att behålla känslan av lugn och ordning i din vardag?