Skip to content

Tips för att minska din skärmtid i hemmet

  Ditt hem kan hjälpa dig att minska din skärmtid i vardagen!

  Hur då? Jo, genom att ha en avsedd plats för mobilvila. En låda eller en box eller ett skåp där jag alltid lägger mobilen när jag inte vill använda den. Viktigt är att mobilen inte ska synas och att jag rent fysiskt behöver öppna en lucka eller liknande för att ta fram den. Det lilla extra steget får mig att stanna upp och reflektera över om jag verkligen behöver den just nu.

  En möjlighet är också att ha ett litet block med papper och penna nära mobil-lådan. Kommer jag på något jag vill googla eller någon jag vill höra av mig till etc så kan jag skriva det på pappret som en påminnelse till senare, istället för att göra det direkt i mobilen (och då riskera att fastna för länge).

  Beroende på förutsättningar och behov kan jag ha laddare i mobil-lådan och ha den placerad så att jag hör och kan svara om någon ringer – men inte lika lätt lockas till att slösurfa eller kolla sociala medier när jag egentligen mår bättre av att göra något annat.

  Jag gillar också att ha en riktig, analog väckarklocka på nattduksbordet och inte placera mobilen där. Det har hjälpt mig att få in vanan att nu alltid meditera och skriva dagbok på morgonen innan jag sätter på mobilen för dagen.

  Hur kan ditt hem bäst hjälpa dig att ha en skön, balanserad och begränsad relation till dina skärmar?