Skip to content

Renoverar du helt i onödan?

  Vad är det som du VERKLIGEN längtar efter när du funderar på att renovera? Troligen är det en annan känsla som du är ute efter. Kanske vill du att t.ex. ditt kök ska kännas mer ombonat och hemtrevligt? Kanske önskar du en modernare och fräschare känsla? Kanske vill du få in mer färg, liv och glädje? 

  Börja processen där – genom att identifiera vilka känslor du vill ha mer av i dina rum och i ditt liv. Därefter, i steg två, är det dags att komma fram till hur du smartast kan komma dit. 

  Ibland kan en större eller mindre renovering utan tvekan vara motiverad och kanske till och med nödvändig. Kanske är någon del av rummet trasig eller fallfärdig, kanske skadad av ohyra, vatten eller tidens tand. Kanske drömmer du om något helt annat än det som finns idag, som ett rogivande badkar eller ett kök där hela familjen får plats. 

  MEN i de allra flesta fall går det utmärkt att skapa just den känsla du önskar med betydligt billigare, enklare och miljösmartare medel. 

  Vill du ha en mer harmonisk känsla i köket behöver du kanske inte alls riva ut alla köksskåpen och byta ut kaklet ovanför bänkskivan. Istället kan du komma oerhört långt genom att t.ex. byta ut gardiner, ställa in vackra, livgivande gröna växter, plocka undan på diskbänken och ha färre saker liggande framme.

  Du kan också sätta upp nya tavlor på väggarna, ställa fram en härlig kokbok, ta bort distraherande lappar från kylskåpsdörren och dekorera med t.ex. en vacker skärbräda i trä och några kryddväxter.

  Kanske vill du också vill byta ut knoppar och handtag till köksskåpen, måla över eller sätta upp dekorplast som täcker en oönskad färg på kakelplattorna eller byta ut kökslampan och komplettera med fler stämningsskapande belysningspunkter.

  Önskar du en mysigare känsla så kan bekväma dynor till stolarna, ett par filtar och en stor matta under köksbordet göra underverk.

  Om du missar det här stegen – 1) Att identifiera din önskade känsla och 2) förändra små men viktiga detaljer – är risken stor att du inte kommer trivas så mycket bättre i ditt kök ett par hundratusen och en omfattande renovering senare.

  Vilka små, enkla steg kan du testa innan du beslutar dig för en större renovering?